Principiile esenţiale în înmulţirea iepurilor

Principiile esenţiale în înmulţirea iepurilor

Ca specie, iepurele se înmulţeşte foarte repede şi des, şi în natură are o perioadă de înmulţire de aproape o lună. Astfel, o femela nu va avea o viaţă lungă pentru că fătarea este obositoare pentru organismul său. La fiecare fătare are de la 4 la 12 iepuraşi.

Această prezentare necesită JavaScript.

Masculul ajunge la maturitatea sexuală la vârsta de 5-6 luni. Femela poate fi fecundată la aceeaşi vârstă. Femela poate fi fecundată iarăşi la un interval de 24 ore după fătare, dacă masculul este lăsat cu ea în căsuţă. Aceasta nu este prea bine pentru femelă, deoarece e posibil că ea va avea probleme la viitoarea fătare. Problemele pot fi următoarele:

· Femela nu va pregăti cuibul pentru iepuraşii nou-născuţi şi ei vor muri din cauza frigului.

· Femela nu va avea lapte sau va refuza să alăpteze puii. Ei pot fi hrăniţi cu biberonul, dar veţi pierde mult timp şi majoritatea iepuraşilor vor muri.

· Dacă femela nu este suficient de sănătoasă, se va îmbolnăvi din cauza stresului alimentar.

Ce puteţi face pentru o înmulţire mai eficientă?

· Procesul de înmulţire se recomandă de efectuat doar atunci când femela are o vârstă nu mai mică de 7-8 luni.

· Se recomandă nu mai mult de 3 fătări pe an la o singură femelă.

· Între 2 cicluri de înmulţire se recomandă o pauză de 3-4 luni. Aceasta îmbunătăţeşte sănătatea femelei.

· Folosiţi numai animale sănătoase pentru înmulţire. În cazul în care o femelă este sănătoasă, dar nu are grijă de iepuraşii săi, nu o mai folosiţi ca reproducător. Această lipsă de grijă se poate transmite prin ereditare şi urmaşilor săi.

· Dacă folosiţi endogamia, ea este posibilă între verişori, între bunici şi nepoţi, sau între unchi/matuşe şi nepoţi; între fraţi şi surori riscul de apariţie a defectelor va fi mai mare, de exemplu a rahitului. Folosiţi doi sau trei masculi şi selectaţi pentru fiecare ciclu animale diferite. Faceţi o evidenţă de fiecare dată a rezultatelor obţinute.

· Întotdeauna aduceţi femela la mascul pentru înmulţire. Dacă aduceţi masculul la femelă, ea poate fi agresivă.

· Masculul şi femela trebuie să fie aproximativ de aceeaşi mărime. Dacă el este mai mare, iepuraşii pot fi prea mari şi vor muri din cauza unei naşteri dificile.

Uneori fecundarea poate să nu aibă loc. Cauza poate fi sterilitatea femelei sau lipsa de hormoni. În cazul lipsei de hormoni se recomandă ca în fiecare zi, timp de 2 săptămâni înainte de înmulţire, să se hrănească femela cu iarbă tânără şi verde sau de a-i da o picătură de ulei de grâu. Dacă acesta nu ajută, înseamnă că femela este sterilă şi poate fi sacrificată.

La 28-32 de zile după fecundare femela va făta. La 15-20 de zile după naştere, începeţi să introduceţi plante în dieta iepuraşilor, iar la 30 de zile introduceţi mâncarea iepurilor maturi în plus la laptele iepuroacei-mame. După 8 săptămâni, iepuraşii pot fi întărcaţi , asigurându-vă că ei mănâncă foarte bine.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: