Hrana iepurilor

Iepurii sunt animale erbivore, dar nu toate plantele constituie o hrană potrivită pentru ei. Unele din ele au un efect toxic şi pot provoca îmbolnăvirea sau chiar moartea. Sunt cazuri când aceste efecte toxice sunt întârziate şi apar numai peste câteva zile, săptămâni sau chiar luni. Există şi plante foarte bune pentru sănătatea iepurilor, care au un rol profilactic sau de tratament împotriva maladiilor.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mai jos vă propun o clasificare a plantelor cu efect pozitiv pentru iepuri, cât şi cele toxice. În cazul în care nu sunteţi sigur dacă o anumită plantă este bună, nu o folosiţi şi cereţi sfatul medicului veterinar în această problemă.

Plantele cu efect pozitiv

Lucerna, Trifoi- Sunt plante bogate în proteină şi calciu. Pot fi crescute în grădină şi le puteţi recolta de 4-5 ori la sezon.

Morcovul, Sfecla roşie- Sunt bogate în vitamina A şi pot servi ca profilaxie împotriva scabiei şi năpârlirii.

Pătlagina- Poate fi dată iepurilor în cantităţi nelimitate. Este bună pentru funcţia intestinelor si pentru membranele mucoase.

Vetrice- Poate fi dată în cantităţi nelimitate. Va ajuta în prevenirea viermilor şi altor probleme ale sistemului digestiv.

Podbalul- Poate fi dat uscat, dar numai de două ori pe săptămâna. Va împiedica apariţia balonării.

Suplimentar la aceste plante, se mai recomandă hrănirea iepurilor şi cu iarbă obişnuită (din păduri, de exemplu), deorece şi ea are unele calităţi medicinale pentru iepuri. Se mai recomandă să daţi iepurilor şi un amestec de plante, astfel iepurii vor putea să-şi aleagă hrana după plac.

Mai puteţi hrănii iepurii şi cu diferite cereale cum ar fi grâu, porumb şi orz, de obicei ca nutreţ combinat. Astfel de hrană este utilă în special în timp de iarnă, când nu este masă verde. Mai puteţi face fân din iarbă cosită vara, pentru a hrănii iepurii în timp de iarnă.

Plantele cu efecte negative

Ţineţi minte:

· Este important ca iepurii să fie hrăniţi în fiecare zi la acelaşi timp.

· Daţi iepurilor o mâncare variată şi balansată.

· Daţi hrana principală seara. De obicei, iepurii mănâncă mai liniştit în timpul serii, deoarece este mai răcoare şi este mai puţin zgomot.

· Iepurii permanent trebuie să aibă apă potabilă care trebuie schimbată în fiecare zi.

Iată câteva plante care cauzează boli gastrointestinale iepuraşilor:

· Ceapa

· Sparanghelul

· Arpagicul

· Prazul

· Cartofii cruzi

· Frunza de cartofi

·  Resturi de plantă de roşii

· Resturi de plantă de tutun.

În majoritatea cazurilor în care iepurii le consumă pe acestea vor muri.

Plante cauzatoare de gastroenterită, vomă, diaree, moarte:

·  Plantele conifere

·  Apa în care a nimerit o plantă coniferă.

Plante cauzatoare de diaree şi balonare:

·  Varza (verde, albă şi roşie)

·  Trifoiul roşu

·  Conopida.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: