Neozeelandez alb

Sunt o rasă foarte populară în întreaga lume fiind folosiţi adesea drept companioni. Au un spor natural rapid ceea ce a condus la utilizarea lor intensivă pentru producţia de carne şi blană (din păcate, sunt des utilizaţi şi în laboratoarele de cercetări medicale).

Denumirea rasei este oarecum eronată întrucât rasa a fost obţinută iniţial în America de Nord, nicidecum în Noua Zeelandă. Sunt animale vesele şi foarte prietenoase. De asemenea sunt afectuoşi şi inteligenţi (învaţă foarte repede diverse trucuri atunci când sunt dresaţi).

Culoarea blănii este alb curat iar a ochilor este roz.

Are un trunchi lung de 47-51 cm , foarte larg şi cu o musculatură bine dezvoltată. Perimetrul toracic măsoara 32-36 cm . Linia spinării este dreapta. Spatele şi trenul posterior sunt largi , armonios dezvoltate şi cu musculatura bine exprimată. Membrele sunt scurte, puternice şi musculoase .

Greutatea corpului este în medie de 4 kg , cu limite între 3,5 si 5 kg. La vârsta de 3 luni ating 2,2 kg iar la 6 luni greutatea ajunge la 4-4,5 kg.

În România sunt utilizaţi mai ales pentru producţia de carne (sacrificarea la vârsta de 3 – 4 luni, la greutatea de 2.5 Kg ). Iepuroaicele duc la termen 4 – 5 gestaţii pe an , având cam 8 – 10 pui la o gestaţie.  Maturitatea sexuală se instalează la vârsta de 4 – 5 luni.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: