Iepurele domestic

IEPURELE DOMESTIC (Oryctolagus cuniculus)

Această prezentare necesită JavaScript.

Iepurele domestic este disponibil în multe rase diferite, precum şi culori şi mărime. Iepurii sunt animale sociabile care apreciază compania celorlalţi şi sunt nocturni devenind mai activi la apus şi pe timpul nopţii.

Iepurele domestic este descendent din iepurele sălbatic european care este un animal de joacă popular şi sursă de mâncare în multe ţări. Iepurii erau introduşi des în insule de către călători cu scopul de a furniza o sursa de mâncare, iar rata lor de reproducere însemna faptul că se acomodau cu succes în libertate, în cele mai multe locuri unde erau introduşi. Iepurii au fost introduşi de către oameni în zona mediterană în timpurile romane şi în cea mai mare parte din Europa în Evul Mediu.

Iepurii există în libertate azi în fiecare continent exceptând Asia şi Antartica, şi sunt consideraţi o pacoste agricolă deoarece mănâncă recolta şi rivalizează cu animalele de fermă în forare. Creşterea şi îmblânzirea iepurelui datează de peste 6 000 ani, fiind crescuţi din punct de vedere comercial ca sursă de mâncare, pentru piele şi blană, precum şi laboratoare.

Ca aspect general, făcând abstracţie de multitudinea de rase, iepurele de casă este înzestrat cu urechi lungi, ascuşite la vârf, late la bază şi culcate pe spate, fiind ridicate la orice zgomot perceput. Capul este ovoidal din profil, alungit, cu un botic lat şi bine evidenţiat. Ochii mari, rotunzi, migdalaţi, de culori variate în funcţie de rasă, prezintă mişcări ample ceea ce îi permite iepurelui să vadă în orice direcţie. Buza superioară este despicată pe linia mediană, fiind una dintre particularităţile speciei. Corpul este atât lung cât şi lat, cu un piept adânc şi spate lat. Musculatura membrelor posterioare este foarte bine dezvoltată, punând în evidenţă o coapsă generoasă. Labele membrelor posterioare sunt mult mai bine dezvoltate şi mai mai late decât cele din faţă. Coada este scurtă, musculoasă, stufoasă şi purtată întotdeauna ridicat.

Textura blănii variază în funcţie de sezon. Astfel, iarna este mai deasă şi mai moale, iar vara este mai rară şi lungă. Coloritul acesteia este extrem de variat, găsindu-se în diferite nuanţe şi modele, specifice fiecărei rase.

  În general iepurele de casă cântăreşte între 1,5 – 4 kg, cu variaţii în funcţie de rasă.

  Din punct de vedere al comportamentului, iepurii de casă sunt animale deosebit de fricoase şi sperioase, cu reacţii foarte puternice. Reacţionează imediat, chiar violent la prezenţa altor animale, la zgomote puternice şi necunoscute. În urma fricii determinate de diferiţi factori stresanţi, femelele îşi pot devora puii. Toate modificările de mediu pot constitui factori stresanţi.

  În general, sunt animale sociabile, ataşându-se rapid de persoanele care-i îngrijesc, manifestând, însă, frică faţă de alte persoane străine. În grup, nu se instalează o ierarhie socială vizibilă între ei.

  Sunt animale vivace, jucăuşe, puţin pretenţioase, dar aveţi grijă că le place să roadă orice pentru tocirea dentiţiei şi investigarea mediului de viaţă. Speranţa medie de viaţă a unui iepure de casă este de 10-11 ani.

  Reclame
  %d blogeri au apreciat asta: