Iepurele de vizuină

IEPURELE DE VIZUINĂ

Denumirea ştiinţifică este Lepus Oryctolagus Cuniculus Europaeus. Denumit popular şi lapin, iepurele de vizuină este originar din sud vestul Europei.

Este singura specie de iepure domesticită, strămoşul a peste 100 de rase de iepuri de casă.

În stare sălbatică, el poate fi întâlnit mai des în sud-vestul Ucrainei, unde formează numeroase colonii. A fost fost colonizat de-a lungul timpului în diferite zone din Europa, ajungând până în nordul Africii.

În România a fost colonizat la jumatatea secolului XX întâi în judeţul Iaşi, iar de acolo s-a răspândit treptat prin împrejurimi, ajungând până în Transilvania. Se aseamănă fizic cu iepurele de câmp, dar nu este un animal singuratic.

Este de talie mult mai mică decât iepurele de câmp: 41-42cm lungime totală şi 1,3-2 kg greutate. Culoarea părului este variată: de obicei este cenuşie brună, dar pieptul şi laturile sunt gălbui, albe sau cenuşii, abdomenul se prezintă lucios, iar urechile sunt negre pe margini şi cenuşii brune la vârf. Picioarele dinainte sunt puternice şi conformate pentru săpatul galeriilor, picioarele dinapoi fiind însă mai scurte decât la iepurele de câmp.

Trăieşte în galerii şi prefera soluri uşoare, nisipoase, pentru a săpa cu mai multă uşurinţă. Îşi face galeria şi vizuina în pantă. Evită zonele cu ierni aspre (este foarte sensibil la frig), desişul pădurilor şi solurile prea compacte sau umede. Trăieşte în colonii de mai multe familii, în galerii întortocheate, fără a se incomoda reciproc şi nu se îndepărtează la mai mult de 600-800 de metrii de galerii.

Se reproduce exploziv în condiţii favorabile, cu vegetaţie multă în jurul galeriilor.

Ajunge la maturitate sexuală la 6 luni, femela fată de 5-8 ori pe an, având de fiecare dată 5 – 6 pui, pe care-i alaptează cu grijă. Puii se nasc fără păr, au pleoapele lipite (cam 10 zile), devenind independenţi după 3- 4 săptămâni. Nu dă hibrizi la împerecherea cu iepurele de câmp.

În ţara noastră această specie de vânat nu s-a extins prea mult, condiţiile de creştere şi dezvoltare nefiindu-i prielnice decât în anumite situaţii.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: